Sfântul Nichita Mărturisitorul (3 Aprilie)

sfantul nichita marturisitorul

Sfântul Nichita Marturisitorul este una dintre luminile strălucitoare ale credinței creștine din secolul al IX-lea, care a trăit în vremea prigoanei împotriva sfintelor icoane. Născut în Bitinia, acest sfânt și-a dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și adevărului ortodox.

Copilăria și tinerețea Sfântului Nichita au fost marcate de educația și trăirea în credința creștină, sub îndrumarea unei familii evlavioase. După moartea mamei sale la scurt timp de la nașterea sa, a fost crescut de bunica sa în spiritul creștin. La vârsta potrivită, s-a alăturat pustnicului Ștefan și a început să învețe din înțelepciunea vieții monahale.

Tânărul Nichita și-a început ascultarea la Mănăstirea Midichiei, sub îndrumarea egumenului Nichifor. Aici și-a petrecut șapte ani, urmând regulile stricte ale vieții monahale. După ce a fost hirotonit preot, datorită vieții sale sfinte și a devotamentului său față de credință, a fost ales să conducă mănăstirea la moartea stărețului.

În vremea prigoanei împotriva sfintelor icoane, Sfântul Nichita a fost închis și supus la diverse torturi pentru credința sa. Cu toate acestea, el nu și-a clintit credința în Ortodoxie și a rămas statornic în fața opresiunii.

În timpul domniei împăratului Leon Armeanul, prigoana împotriva ortodoxiei a fost intensificată, iar Sfântul Nichita a fost nevoit să suporte suferințe și greutăți închis în temniță. Împăratul și pseudo-patriarhul Teodot au încercat să-l ademenească să-și abandoneze credința, dar Sfântul Nichita a rămas neclintit. Chiar și atunci când a cedat sub presiune și s-a împărtășit de la un preot eretic, și-a recunoscut greșeala și s-a căit.

După moartea împăratului Leon Armeanul, Sfântul Nichita a fost eliberat, dar nu a încetat să își mărturisească credința. A fost din nou închis, unde a trăit șase ani, suportând cu tărie toate încercările. În ciuda greutăților, el a continuat să se roage și să facă minuni, arătând puterea credinței sale.

Sfântul Nichita s-a înălțat la Domnul în anul 824, lăsând în urmă o moștenire de credință și sfințenie. Moaștele sale au devenit un izvor de vindecare și binecuvântare pentru cei credincioși care se roagă la mormântul său cu devotament.

Astfel, viața Sfântului Nichita Marturisitorul este o pildă de credință neclintită și devotament față de adevărul ortodox, un exemplu pentru toți creștinii de-a lungul veacurilor. Troparul său, cântat în fiecare an la sărbătoarea sa, îl proclamă ca fiind "Indreptator al Ortodoxiei, invatator al dreptei cinstiri de Dumnezeu și luminator al lumii", o mărturie vie a credinței ortodoxe care strălucește în întunericul persecuției și al încercărilor.

Tot astazi (3 Aprilie), facem pomenirea:

  • Sfantului Iosif imnograful
  • Sfantului Mucenic Elpidifor;
  • Sfantului Mucenic Diu;
  • Sfantului Mucenic Vitonie;
  • Sfantului Mucenic Galic;
  • Sfantului Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona;
  • Sfantului Mucenic Pavel Rusul.
Spune și prietenilor tăi despre articol

Abonare

Înscrie-te și primește noutățile prin email!

Datele sunt prelucrate conform Regulamentului 2016/679/UE (GDPR) privind protecția datelor cu caracter personal.