Calendarul Ortodox 2024

Înainte de nașterea Domnului, existau două calendare principale: unul utilizat de egipteni, cu 365 de zile, și unul roman, cu 355 de zile. În fiecare an, între aceste două calendare și chiar între ele și calendarul solar, exista o diferență de timp de zece zile. În anul 46 î.Hr., împăratul roman Iulius Cezar a făcut o corectare a calendarului, cunoscută sub numele de "calendarul iulian". Acest calendar a fost folosit de întreaga creștinătate timp de 15 secole.

La data de 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a realizat o reformă a calendarului - de atunci, acesta a fost cunoscut sub denumirea de "calendarul gregorian" sau "stilul nou".

În anul 1923, în cadrul unui congres ținut la Constantinopol, majoritatea Bisericilor Ortodoxe au decis să renunțe la calendarul iulian în favoarea calendarului gregorian. Să nu uităm, totuși: data Paștelui este încă calculată folosind calendarul iulian în prezent, ceea ce duce la discrepanțe între data Sfintelor Paști în Biserica Ortodoxă și cea în Biserica Catolică.